Thursday, December 25, 2008

*Melayu Oh Melayu..


Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad s.a.w..

Islam dan Kekuatan Sebenar Bangsa..


Lima Puluh Tahun negara ini sudah merdeka.. Setiap tahun, laungan "Merdeka" dilaungkan dengan semangat.. Bermula saatnya Tunku Abdul Rahman melaungkannya pada tinggal 31 ogos 1957 sehinggalah kini.. Bertapaknya tarikh 31 Ogos.. Kalimah ini pasti bergema dan menjadi kalimah yang dilaungkan setiap rakyat Malaysia..

Namun demikian, isu perpaduan kaum masih lagi menjadi isu sentitif yang bagai tiada kesudahannya.. Ianya sering dimanipulasikan untuk menimbulkan keadaan tegang di antara kaum.. Terutamanya isu yang berkaitan kaum Melayu.. Bila timbul satu isu sentetif berkaitan Melayu seperti hak ketuanan Melayu.. Maka, ramailah pemimpin yang kononnya memperjuangkan agenda Melayu akan meloncat dan menjadi perwira pada bangsa..

Hal ini menunjukkan, tiadanya perpaduan yang sempurna dikalangan Kaum Malaysia.. Inilah perkara yang berlaku sekiranya manusia tidak mengambil pengajaran daripada Sirah Nubuwwah sebagaimana Pembentukan Negara Madinah yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama..

Muslimin dan Muslimat yang insyAllah dirahmati,

Kenapa keistimewaan golongan Melayu yang mejoritinya Islam sering dipersoalkan?.. Kenapakan golongan bukan melayu atau kafir ini berani bersuara mempersoalkan hak ketuanan Melayu?. Apakah kaum Melayu ini tiada bermaruah sehingga mudah dipersoalkan?. Kemanakah karisma kaum Melayu?. Fikirkan kenapa isu ketuanan Melayu masih timbul selepas lebih 51 tahun merdeka dan sering dipermainkan?..

Muslimin dan Muslimat..

Cuba kalian renungkan sejenak.. Kita alirkan minda ke arah senario masyarakat Melayu.. Dimana kekuatan Kaum Melayu pada hari ini?.. Apakah aspek yang boleh dijadikan kebanggaan kepada kaum Melayu?.. Berapa ramai Orang Melayu yang fahami sejarah Bangsa Melayu itu sendiri dan Bagaimanakah untuk Kaum Kafir menghormati Kaum Melayu kalau Melayu tidak kenal bangsanya?..

Lihat kadar jenayah Negara kita.. Kaum mana jaguhnya?.. Jawapannya, Kaum Melayu.. Jika kita menziarahi Pusat serenti pula.. Kaum mana yang mendominasinya?.. Jawapannya juga Kaum Melayu.. Lihat pula Mat Rempet?.. Kaum Melayu juga juara.. Kalau di pusat hiburan dan pesta-pesta heboh?.. Semuanya Melayu yang membanjirinya..

Lihat pula Muda Mudi Melayu.. Mana perginya adap kesopanan yang dititikberatkan oleh adat Melayu.. Kaum mana yang sanggup menodai bayi yang baru berusia 20 bulan?.. Lihat pemakaian muda mudi Melayu.. Tidak ubah seperti kaum kafir cuma ada penutup saji di kelapa yang membezakan.. Auratnya tetap terdedah walaupun kain melekat ditubuhnya.. Lihat pula pergaulan mereka.. Tidak ada bezanya dengan Kaum Kafir.. Hilang jatidiri anak-anak Melayu.. Lentur jiwa Melayu dalam diri Kaum Melayu..

Mana pergi kekuatan ekonomi orang Melayu?.. Padahal Kaum Melayu dahulunya pedagang Nusantara ini yang Hebat.. Jika ramai yang bangga dengan kemajuan di bandar-bandar pantai barat seperti Kuala Lumpur.. Berapa banyak hak milik Melayu dan berapa pula milik Kaum Kafir?.. Mana perginya kestabilan polotik orang Melayu?.. Masing-masing berebut jawatan dan bukannya memikirkan masalah rakyat.. Rasuah, seakan sinonim dengan pemimpin pejuang Melayu.. Mengeluarkan kita-kata kesat, Membaling kerusi semata-mata merebut jawatan walaupun hanya di kawasan cawangan bahagian .
.
Mana perginya pengusaan Bahasa Melayu.. Tulisan Jawi yang merupakan Tulisan Kaum Melayu sendiri.. Semakin pupus di kalangan Kaum Melayu.. Berapa ramai anak-anak Melayu buta jawi.. Banyak lagi kelemahan kaum Melayu yang menjadi punca dipandang sinis oleh Kaum kafir.. Maka, Bagaimana rasa akan hadir hormat dari kaum Kafir kepada Kaum Melayu kalau Melayu sendiri lupa akan bangsa?.

Apa aset yang tinggal untuk Melayu.. Semuanya hanya ibarat Kain sutera yang membungkus sampah.. Digembar gemburkan oleh media kehebatan Melayu yang sebenarnya layu dan Kaum Melayu terus dilenakan dengan janji-janji kosong pemimpin yang kononnya menjaga ketuanan Melayu.. Inilah antara punca Mengapa isu ketuanan Melayu masih lagi menjadi ungkitan demi ungkitan Kaum kafir..

Muslimin dan Muslimat..

Marilah kita kembali memahami Melayu dalam konteks Melayu adalah sebahagian daripada ummah Islam untuk mengembalikan kegemilangan Kaum Melayu.. Sebagaimana yang dicapai oleh Kesultanan Melayu Melaka.. Bagaimana kegemilangan Pelabuhan kesultanan Melayu Melaka hingga terkenal dari Semenanjung Tanah Arab sehingga Tanah Besar China.. Maharaja China menjalin hubungan diplomatik dengan baik dengan Kesultanan Melayu Melaka.. Buktinya, kehadiran Laksamana Cheng Ho ke Melaka untuk menjalinkan hubungan dua hala..

Mengapa kesultanan Melayu Melaka dijulang?.. Sedangkan ketika itu bukannya zaman IT dan teknologi.. Cuba kita lihat daripada pentadbirannya.. Di dalam Undang-undang Kanun Melaka dan Hukum Laut Melaka.. Kedua-duanya berteraskan perundangan Islam yang telus.. Hudud, Qisas dan Takzir dijadikan tunjang perundangan.. LIhat bagaimana keperihatinan Sultan Melaka.. Mereka menjadikan Istana sebagai tempat pembelajaran agama kepada Rakyat.. Ramai tokoh Alim Ulama daripada Acheh dijemput untuk menjadi penasihat di Istana.. Lihat, Bagaimana kaedah Sultan Alauddin Riwayat Shah menjaga rakyat.. Baginda sentiasa menyamar sebagai rakyat untuk melihat situasi negaranya.. Samalah seperti Khalifah Umar Al Khattab r.a.. Adat resam Melayu amat dititikberatkan kepada muda-mudi.. Pemudanya berjiwa besar seperti Laksamana Hang Tuah.. Begitu juga pemudinya.. Maka, kekuatan dalaman inilah yang menjadikan Pelabuhan Melaka sebagai destinasi perdagangan kerana kemualiaan peribadi Kaum Melayu Melaka begitu indah dipandang dan dilihat.. Bukan hanya hebat jasmaninya.. Tetapi, rohani mereka hidup bukan seperti masyarakat kini..

Muslimin dan Muslimat sekelian,

Sedarilah, Melayu tidak mempunyai erti kewujudannya tanpa agama Islam, sebagaimana yang disebutkan oleh Khalifah Umar Al Khattab Al Faruq r.a kepada Kaum Arab.. “Kamu sebelum ini adalah serendah-rendah manusia, sehina-hina manusia, sekurang-kurang manusia, Maka Allah s.w.t memuliakan kamu dengan Islam, selagi mana kamu mencari kemegahan selain islam, Allah s.w.t akan menghina Kamu..”

Maka, perlunya perubahan yang drastik darisegi kefahaman agama, pemikiran, aktiviti sosial dan kemasyarakatan agar ianya kembali seiring dengan ajaran Islam.. Bermula daripada peringkat Pihak Berkuasa dari kalangan kaum Melayu.. Sultan atau Raja-raja Melayu sehinggalah pemimpin siasah dan tadbiran hendaklah meletakkan keutamaan agama dan bangsa di atas perkiraan keuntungan yang singkat.. Raja-raja Melayu juga perlu berperanan sebagai ketua institusi agama negeri yang mengikhlaskan hati untuk berkhidmat kepada agama dan bangsa.. Para Umara’ atau Pemimpin siasah hendaklah menggunakan mandat yang diberikan secara berhemah dan adil untuk meninggikan syiar agama dan mengangkat darjat bangsa sendiri.. Para Alim Ulama dan bijak pandai sewajarnya meluaskan ilmu yang berguna dan amalan yang berfaedah di kalangan anak bangsa, sehingga mereka gemar kepada ilmu dan mendatangkan manafaat kepada diri mereka di dunia dan akhirat.. Maka, tiada lagi masalah sosial di kalangan Muda Mudi seperti berlaku pada hari ini.. Dan apabila disemai budaya ilmu di kalangan masyarakat.. Akan lahirlah masyarakat yang mencintai ilmu dan masyarakat yang berilmu merupakan bangsa yang akan dihormati dan dipandang mulia.. Akhirnya, hadirlah perasaan gerun dan takut Kaum Kafir kepada Kaum Melayu..Sekian, Terima Kasih..

Al Faqir Ila Allah..

2 comments:

Qalam'Aini said...

kbykn tulisan2 disini sntiasa mbuka minda utk dfikirkan balik. isu2 disini biasa berlegar dikepala org2 biasa tp penulis brjaya terjemahkan pemikiran itu dsini dgn agk baik. kdg2 segan nak komen tkut xpadan dgn artikel. -aku cintakan Melayu, tapi aku lebih cintakan Allah- syukran

Pembantu Imam USMKKj said...

Terima Kasih kepada Qalam'Aini.. Sebenarnya penulis amat mengharapkan feedback daripada semua.. Untuk meningkatkan mutu penulisan.. Sebab penulis still masih belajar.. Jazakallah..

Dengan Nama Allah s.w.t..