Thursday, October 15, 2009

*Syurga atau neraka?..

PUSAT ISLAM YANG DIPENUHI TIANG KIPAS BERBANDING JEMA'AH SOLAT!!!!

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad s.a.w..


Syurga atau neraka?..


Apabila ditanyakan kepada sesiapa sahaja yang waras fikirannya samada dia ingin memiliki syurga atau neraka?.. Sudah pastilah syurga yang menjadi pilihan.. Tanyalah kepada sesiapapun samada dia beriman kepada Allah s.w.t ataupun mereka yang mensyirikkan Allah s.w.t.. Samada mereka yang berbangsa Melayu, Cina atau India.. Samada yang berusia puluhan atau belasan tahun.. Hatta, anak-anak kecil.. Pastinya syurga yang menjadi pilihan..


Tidak kiranya apa sekalipun pangkatnya.. Professor! Doktor! Jurutera! Ustaz! Tukang sapu sampah sekalipun.. Syurga merupakan idaman setiap insan.. Siapa tidak mahu menikmati kelazatan syurga yang dijanjikan oleh Allah s.w.t.. Pelbagai nikmat dan keindahan yang dijanjikan terhidang dan disediakan kepada para penghuninya..


Antara Firman Allah s.w.t yang membicarakan kenikmatan syurga.. Di dalam Surah Al Baqarah ayat 25 "Dan sampaikanlah berita gembira kepada mereka yang beriman dan berbuat baik, bahwa bagi mereka disediakan syurga-syurga yang mengalir sungai-sungai di dalamnya. Setiap mereka diberi rezki buah-buahan dalam syurga-syurga itu, mereka mengatakan : "Inilah yang pernah diberikan kepada kami dahulu." Mereka diberi buah-buahan yang serupa dan untuk mereka di dalamnya ada isteri-isteri yang suci dan mereka kekal di dalamnya"..


Pelbagai limpahan nikmat yang penuh kelazatan disediakan untuk mereka yang diberi kelayakan untuk memasuki syurga.. Apa yang pasti, antara sebahagiaan kenikmatan syurga yang dipaparkan di dalam Al Quran seperti sungai-sungai yang indah, pepohon yang mengajaibkan, mahligai singgahsana yang disaluti emas dan permata, bidadari-bidadari yang cantik rupawan, makanan dan minuman yang melazatkan semuanya disedikan untuk penghuni syurga..


Perlu diingatkan bahawasanya syurga merupakan sesuatu perkara yang tidak boleh difahamkan dengan kefahaman yang sedia ada.. Sebagai contoh, Bukanlah sungai di syurga itu umpama sungai yang ada di muka alam ini.. Syurga merupakan suatu tempat yang tidak pernah dilihat oleh mata, tidak pernah didengar oleh telingat, tidak pernah terlintas diminda dan tidak pernah terbayang dek hati..


Namun persoalannya.. Apakah layak untuk kita ini menerima nikmat yang tidak terungkap ini?.. Apakah kita ini bakal menikmati segala nikmat yang tersedia untuk penghuni syurga?.. Apakah keadaan diri kita sekarang ini, sifat, tingkah laku, amal ibadah dan pemikiran yang ada pada diri kita dapat menjamin keberadaan kita di dalam syurga?..


Sekiranya kita melihat senario kampus kejuruteraan USM ini sendiri.. Bagaimana keadaan sosiamasyarakat kampus?.. Bagaimana integriti masyarakat kampus sekarang ini?.. Bagaimana penghayatan terhadap keindahan Islam itu?.. Terutamanya, mereka yang beriman kepada Allah s.w.t.. Bolehkan kita meraih syurga yang dijanjikan oleh Allah s.w.t?..


Di dalam ruangan yang singkat ini.. Mari menilai usaha untuk mendapatkan syurga daripada aspek solat berjemaah.. Cuba buat pemerhatiaan.. Berapa ramai antara kita yang memenuhi ruang Pusat Islam dan Surau-surau di blok desa apabila Muazzin melaungkan Azan magrib?.. Dan berapa ramai pula yang memenuhi kafeteria?..


Rialiti kini, semakin hampir waktu magrib, semakin ramai yang memenuhi kafeteria.. Bukan sahaja mereka yang syirik kepada Allah s.w.t yang memenuhi kafeteria.. Tetapi, malangnya ramai yang bermula namanya dengan "MUHAMMAD" berlumba ke kafeteria.. Sedangkan azan sedang dilaungkan.. Hilang rasa sifat sensitiviti terhadap laungkan azan di dalam diri masyarakat kampus ini..


Kalau diimbas lima ke eman tahun yang lalu.. Apabila laungkan azan magrib berkumandang.. Maka, berduyun-duyun warga kampus untuk memenuhi ruang Pusat Islam dan Surau-surau desa untuk solat berjemaah.. Tetapi, sejak kebelakangan ini.. Iklim perubahan seakan melanda kampus ini.. Yang mana apabila azan magrib dilaungkan.. Barulah Ummah-Ummah yang mengaku beriman kepada Allah s.w.t berhenti daripada bersukan dan bekejaran untuk memenuhi perut yang lapar.. Lengang Pusat Islam dan Surau.. Lebih banyak tiang kipas daripada jemaah..


Kalau dinilai pula daripada aspek pemakaian.. Yang mana wajib hukum menutup aurat dan fasiq kepada mereka yang membiarkan auratnya terbuka.. Tetapi apabila kita melakukan survey di kampus ini.. Berapa ramai mereka yang berusia 21 tahun memakai pakai adik-adik mereka yang berusia 12 tahun.. Ramai yang bersukan yang memakai seluar yang lebih singkat daripada apek kedai runcit yang menjual sayur dan ikan.. Mereka yang mengucap dua kalimah syahadah dan mereka yang syirik kepada Allah s.w.t.. Sama sahaja keadaannya.. Cuma lebihnya untuk yang muslim ada kain nipis yang menutup kepalanya..


Disinilah letaknya persoalan yang cuba dilontarkan.. Bagaimana syurga yang diidamkan ingin dikecapi?.. Sedangkan perbuatan, perkataan dan tingkah laku kita tidak pernah menjurus untuk ke syurga.. Sebaliknya apa yang kita amalkan menjurus kita di azab oleh Allah s.w.t.. Semua yang dilakukan adalah sentiasa ingkar kepada Allah s.w.t..


Bukanlah semua warga kampus tergolong di dalam golongan yang dibicarakan.. Ada yang istiqamah beriltizam dengan penghayatan Amal Islami.. Harapannya akan terus istiqamah walaupun dipandang janggal oleh manusia.. dan bukanlah tujuaan artikel ini dititipkan ke laman blog ini menunjukkan kebaikan peribadi.. Ianya sekadar peringan untuk diri sendiri dan semua saudara.. Kerana perkara ini perlu dilihat semula supaya dapat kita bermuhasabah..


Kalaulah syurga yang kita mahukan.. Maka, mengapa langkah ke neraka yang kita amalkan?.. Fikirkan dan renungkan.. Selagi usia masih diberikan oleh Allah s.w.t.. Saat untuk kembali bertaubat masih terbuka luas..


Kerana itulah, Allah s.w.t berfirman di dalam surah At Tahrim ayat 8 "Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuhaa (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah (syurga) yang mengalir di bawahnya sungai-sungai,"


Sekian, terima kasih..
1 comment:

Al Quds Travel said...

PROMOSI MUSLIM TOUR
“Mari Pakat Gi Jale”

TIANJIN-BEIJING
6DAYS 5NIGHT
HARGA DARI RM340

Dengan Nama Allah s.w.t..